Kluis kopen? Het is altijd goed om eens na te denken hoe je je waardevolle spullen het best kunt opbergen. Hoe vind je een goede kluis die bescherming biedt tegen inbrekers en brand?
Het aantal woninginbraken daalt de laatste jaren flink. In 2016 was het 55 duizend keer raak: 14 procent minder dan het jaar ervoor en maar liefst 40 procent minder dan in 2012.
Dat is goed nieuws, maar het komt nog altijd neer op 150 woninginbraken per dag, ofwel zes per uur. Ben je benieuwd hoe populair jouw straat is bij inbrekers, surf dan naar de Mijn-Buurtpagina van de politie. Hier vind je het aantal (pogingen tot) woninginbraken per wijk in de afgelopen drie maanden.
Met goede sloten, rolluiken, camera’s en/of een alarmsysteem kun je het risico op inbraak aanzienlijk verkleinen. Maar als je je sieraden, laptop of belangrijke documenten nóg beter wil beschermen – ook tegen brand – kun je ook overwegen om een kluis te kopen.
Ook voor het opbergen van geld kan een safe een interessante optie zijn; zeker als de spaarrente negatief wordt, zoals in Zwitserland is gebeurd. Heb je een kostbaarhedenverzekering, dan is een kluis soms zelfs verplicht, wil je voor dekking in aanmerking komen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf?
Kluis kopen: welk type kluis kan ik het best nemen?
Om met het slechte nieuws te beginnen: elke kluis is open te maken, meent Roel Broek, eigenaar van HBC Almere, slotenmaker en verkoper van kluizen. "Maar bij de ene kluis duurt dat wel langer dan bij de andere. Een kluis die moeilijk te kraken is, zal gelegenheidsinbrekers afschrikken. Zij zijn verantwoordelijk zijn voor het gros van de woninginbraken."
Er bestaan drie soorten kluizen: inbraakwerende en brandwerende kluizen en een combinatie van beiden. De brandwerendheid van een kluis wordt uitgedrukt in tijd: het aantal minuten dat de kluis in een brandende woning kan staan voordat de inhoud beschadigd raakt. Volgens Broek is 30 minuten voor de meeste particulieren voldoende, omdat de brandweer er over het algemeen snel bij is. Sla je in je kluis data op die hittegevoelig is, dan adviseert hij te kiezen voor een kluis met een brandwerendheid van 60 minuten.
Voor de bescherming tegen inbraak geldt een andere maatstaf: de waardeberging. Dat is een bedrag dat je veilig in de kluis kunt opbergen. Er worden twee getallen weergegeven: de waardeberging voor contant geld en voor kostbaarheden. Hoe hoger de waardeberging, hoe beter de safe is bestand tegen inbrekers. De meeste consumenten kiezen voor een kluis met een waardeberging van respectievelijk 5.000 en 9.000 euro.
Dit bedrag is ook van belang als je de inhoud wil laten verzekeren tegen diefstal. Sommige inboedelverzekeraars stellen namelijk eisen aan de waardeberging. Informeer hier voor de aanschaf naar, om teleurstelling te voorkomen.
Wat is het beste slot?
Sleutelsloten, cijfersloten, elektronische codesloten en biometrische sloten... Er is veel keuze bij een kluis kopen. Volgens Broek hebben inbrekers geen voorkeur. "Ze kijken eerst of ze de kluis mee kunnen nemen. Het slot is van minder groot belang."
Sleutelsloten zijn in zijn ogen wel lastiger te openen dan elektronische sloten. "Er bestaan mallen die inbrekers op een kluis met een elektronisch slot kunnen leggen, zodat ze precies zien waar ze moeten boren om hem te kraken."
Een nadeel van een sleutelslot is dat je de sleutel goed moet bewaren. Broek raadt aan om de sleutel altijd bij je te houden of goed te verstoppen. "Maar niet in de keukenla. En ook niet onder het matras of tussen je ondergoed of sokken, want inbrekers kijken altijd het eerst in de slaapkamer."
Met een cijferslot heb je dit probleem niet, maar het duurt vaak wel wat langer voor je de kluis open hebt en dit slot is vaak ook wat duurder.
Biometrische sloten, waarmee je de deur met behulp van een vingerafdruk kunt openen, zijn een stuk zeldzamer. Dit komt waarschijnlijk omdat deze veel duurder zijn.
Zijn er nog meer eisen?
Uiteraard is ook het formaat van belang. "Wil je alleen wat geld en sieraden opbergen, dan volstaat een kleine kluis. Maar denk ook aan de toekomst. Misschien wil je later meer spullen opbergen", aldus Broek. Hij adviseert verder om te zorgen voor een kluis met een ECB-S certificering. Deze staat vermeld op het metalen plaatje aan de binnenkant van de kluisdeur.
Wat kost een goede kluis?
Het aanbod is enorm groot, maar de verschillen in kwaliteit zijn navenant. "Al voor enkele tientjes kun je er een aanschaffen bij de bouwmarkt, maar deze zijn met twee schroevendraaiers of een koevoet open te maken", zegt Broek. En als dat is gelukt, ligt de buit ook nog eens netjes bij elkaar.
Broek kreeg wel van een klant de tip om zowel een voordelige als een dure kluis te kopen, de goedkope kluis wat meer in het zicht te leggen en deze te vullen met wat kleingeld en goedkope sieraden. "Inbrekers gaan niet snel verder zoeken als ze een kluis hebben gevonden."
Wat betekent een kluis kopen voor mijn inboedelverzekering?
Zoals gezegd is bij sommige verzekeringen een thuiskluis verplicht. Soms kun je door aanschaf van een safe de verzekerde waarde verhogen tot de waardedekking van de kluis.
Zorg er in dit geval wel voor dat je kunt bewijzen dat je een kluis hebt met een hogere waardeberging. Dat ondervond een consument bij wie een complete kluis met kostbare sieraden was ontvreemd. De verzekeraar wilde maximaal 5.000 euro uitkeren, terwijl de kluis volgens de consument een veel hogere waardeberging had. Hij meldde zich bij klachteninstituut Kifid, maar ving bot omdat hij niet kon aantonen dat de waardeberging van de kluis hoger was.
Waar zet je hem neer?
Broek adviseert de kluis neer te zetten op een plek waar je makkelijk bij kan, zodat het eenvoudig is om spullen op te bergen. Zorg er verder voor dat de kluis is verankerd. Anders is hij zo mee te nemen. Volgens Broek kunnen inbrekers kluizen van wel 200 kilo van de trap afduwen. Sommige verzekeraars eisen ook dat de kluis aan de muur of vloer is vastgeschroefd.
Wat zijn de alternatieven?
Je kunt ook een kluis huren in plaats van een kluis kopen. Een groot voordeel hiervan is dat deze goed wordt beveiligd (ook tegen brand) en dat je spullen doorgaans zijn verzekerd.
Vroeger was het gebruikelijk om kostbaarheden in een bankkluis te leggen. Maar het aanbod aan kluizen is het afgelopen decennium flink geslonken, vanwege de hoge kosten en sluiting van veel filialen. Sommige banken, waaronder SNS, verhuren helemaal geen kluizen meer. Er zijn sindsdien wel diverse andere partijen in dat gat gesprongen.
Een nadeel van een huurkluis is dat je niet op elk moment bij je spullen kunt. Je bent afhankelijk van de openingstijden van het bankfiliaal of de kluizenverhuurder. Soms kun je tegen betaling op andere tijden terecht.
De minimumprijs voor een kleine huurkluis loopt flink uiteen, van 50 tot 150 euro per jaar. Ook de verzekerde waarde varieert. Zo is de inhoud van je kluis bij ING verzekerd tot 25.000 euro, maar bij Rabobank en de Nederlandse Kluis voor 45.000 euro. Bij het laatstgenoemde bedrijf kun je de dekking uitbreiden naar 90.000 euro.
Waar moet ik verder op letten bij een kluis kopen?
"Wees alert met aankopen via internet, omdat je niet weet wie jouw contactgegevens in handen krijgt", zegt Broek. "En hang het ook niet aan de grote klok: vertel niet op een feestje dat je een kluis hebt gekocht."
Verder adviseert hij om niet teveel maatregelen te nemen om inbrekers buiten de deur te houden. "Een huis met goede sloten, rolluiken, camera's èn een alarmsysteem kan een uitnodigend effect hebben. Inbrekers zullen dan juist denken dat bij jou wat te halen valt."